Kroatie, wind en meer informatie
Land
Gebied

Meer informatie over zeilen in Kroatie


De aanwezigheid van 1185 eilanden en een gemiddeld aantal zon uren op jaarbasis van 2600 zorgt voor een natuurlijke aantrekkingskracht op toeristen, in het bijzonder de zeilers. Het watersport toerisme heeft een enorme ontwikkeling meegemaakt gedurende de laatste jaren. Er zijn 41 havens met alle benodigde faciliteiten.

Het is één van de meest interessante en gevarieerde gebieden om te zeilen in de Middellandse Zee. De wederopbouw na de recente oorlog is opmerkelijk en de jachtverhuur heeft als trend dat er steeds vroeger in het seizoen wordt geboekt. Als u erover denkt om naar Kroatië te gaan boek dan vroegtijdig! Afgelopen seizoenen was er bijna niets meer te boeken na eind februari! Vluchten kunnen ook een probleem zijn in het hoog seizoen. De bereikbaarheid is erg goed per auto of vliegtuig, en deze bereikbaarheid in combinatie met de pittoreske omgeving verklaart het succes van Kroatië. Het is zeker één van de mooiste zeilgebieden in de Middellandse Zee en we zijn ervan overtuigt dat het u een onvergetelijke zeilvakantie oplevert.

Murter/Jezera

Kroatië begint snel een van de meest favoriete bestemmingen in Europa te worden voor de jachtverhuur, zowel losse huur, met bemanning, met schipper als ook motorjachten. Global Yacht Charter biedt u al deze mogelijkheden in Kroatië.
Murter is het grootste eiland binnen de Sibenik archipel en is tevens het administratieve centrum van het nationale park Kornati met welk het een uniek geheel vormt. Het eiland is verbonden met het land door een hangbrug vlakbij de stad Tisno, wat een belangrijke nederzetting is en waar gastvrije mensen leven. Terwijl het natuurlijke schoon van de archipel indruk maakt op alle watersport liefhebbers.
Jezera is een baai die in het Noordoosten ligt op het eiland Murter. Zijn naam stamt af van het Kroatische woord “jezera” dit zijn meren die het water opvangen na zware regenval.
In de zomer is dit een uitzondering wanneer in dit gebied de zon overvloedig schijnt op de magnifieke stranden, en u vers gevangen vis op het menu aantreft van de vele restaurants in Jezera. Degenen die graag zeilen maar nog weinig ervaring hebben kunnen meedoen met de zeilschool, terwijl de meer ervaren zeilers de schoonheid van het eiland Murter en de velen ankerplaatsen rondom kunnen ontdekken. Jezera is ook een vertrekhaven om naar de Kornati eilanden te zeilen. 

ACI marina Jezera heeft de Europese blauwe vlag ontvangen in 2000, een milieu erkenning die uitgereikt wordt aan gebieden die een speciale aandacht besteden aan het schoon houden van de stranden en havens en op milieuvriendelijke wijze ondernemen.

 

Zeilen in Kroatie

Zeilen in het beroemde nationale park de Kornaten

Porec

Porec is een stadje aan de West kust van Istrië. Met een overvloed aan stranden, de St. Nicholas eilanden en de toeristen resorts van Blue Lagoon Plava lagune en Green Lagoon Zelena is dit een van de meest fantastische vakantie bestemmingen aan de Adriatische kust.

Enkele van de meest interessante plaatsen zijn de St. Ephrasius Basilica en het streekmuseum van Porec in het Sinic Mansion. Een kasteel op de St. Nicholas eilanden is omgetoverd tot een hotel en de toren is een van de oudste voormalige vuurtorens van de Adriatische Zee.

Porec is een gebied met uitzonderlijke schoonheid, omgeven door met bossen bedekte heuvels die uitmonden in de glasheldere wateren van de kustlijn, en Porec krijgt meer dan zijn deel van de Adriatische zon gedurende bijna het hele jaar rond. De ongewone oude stad Porec is een aanrader voor zijn bezoekers met zijn nauwe straatjes met keien geplaveid en mooi onderhouden middeleeuwse stenen huizen, traditionele ambacht winkels en levendige taveernes waar u laaggeprijsde bier en wijn kunt proeven.

Porec is een stad van goede wijn, ham, kaas en locale specialiteiten. Er zijn voldoende bars, nachtclubs en disco club restaurants. Talrijke pittoreske grotten, een kleurrijke haven, verlaten rots eilanden en een imposante historische haven maken deel uit van Porec’s beroemde groene lagune.

Mogelijkheden voor tochten met gids naar Venetië, Briui eiland, Pula stad enz.

Regoznica

Op het smalle eiland wat de grot domineert wat ooit een Griekse kolonie was is de vissersstad Regoznica ontwikkeld en waar nu 750 inwoners leven. De geschiedenis van verschillende culturen en beschavingen hebben talrijke monumenten achtergelaten en u ervaart er de mediterrane traditie bij iedere stap.

Talrijke monumenten getuigen van de traditie en het leven op het eiland. De Assumption orig. CrkvaUznesenja Marijina kerk (1746) en St. Nicholas orig.Crkva Sv. Nikole kerk uit de middeleeuwen zijn hier de beste voorbeelden van.

In 1912 is de ontwikkeling in een stroomversnelling gekomen door de eenvoudige bereikbaarheid via de dam met een lengte van 320 m die het eiland en het vasteland verbind. Het staat bekend als de veiligste haven van de Adriatische Zee en heeft bescherming geboden aan schepen van de oude Grieken, Romeinen, Venetiers en Kroaten.

Dit enorme vaargebied typeert zich door verlaten baaien, stille eilanden en levendige steden en het karakter van de kustlijn uit zich door de kleine oude steden met indrukwekkende achtergrond van berglandschap. De rustige wateren en idyllische zeil condities zorgen voor een enorm zeil genot voor de zeiler. De schoonheid van de Kornati archipel ten Noorden van Rogoznica die uit 150 eilanden bestaat met zijn vele prachtige baaien, inhammen en eilandjes mag u niet missen in uw vaarroute. Het hoogtepunt zijn de indrukwekkende Krka watervallen bij Skradin op het vaste land, en zeker waard om te bezoeken.

Trogir

Trogir is een stad die niet gemist mag worden door liefhebbers van culturele en historische monumenten en kunstwerken. Het is een oude middeleeuwse stad met enorme schoonheid die uit architectonisch oogbeeld een enorm juweel vertegenwoordigd uit de Venetiaanse gotische stijl, vaak getypeerd als klein Venetië.

De geschiedenis van Trogir is veel ouder dan de periode van de republiek van Venetië en reikt zelfs terug tot de 3e eeuw voor Christus, waar op de huidige plaats van Trogir de Grieken de stad Tragurion stichtten. De unieke kunstwerken, rijke historie en de charme van stad als middelpunt van het eiland laat niemand ongeroerd. De kronkelende met keien geplaveide straten zijn het decor van klassieke muziek en toneel. Bijzonder charmant in dit decor zijn de folkloristische uitvoeringen en aangename visfeesten die worden georganiseerd voor de bezoekers in de zomer.

Trogir bevindt zich in het midden van Dalmatië aan de Oost kust van de Adratische Zee. Het hart van Trogir is een klein eiland dat tussen lage heuvels en de kust van het eiland Ciovo ligt. Het is een kleine stad met 12000 inwoners en zijn rivièra van 20 eilanden.

De beste tijd om te zeilen is aan het einde van het voorjaar en begin van de herfst door de winden die in Mei en Juni heersen. Juli en Augustus zijn ideaal voor degenen die van een rustige zee houden. De  temperatuur van het zeewater is in de zomer 25 graden. De Maestral is een locale wind die meestal in de zomer van de zee komt. Deze vangt normaal aan tussen 10 en 11 in de ochtend en bereikt zijn grootste kracht tussen 2 en 3 in de middag en slaapt uiteindelijk bij zonsondergang in. Hij brengt mooi weer en wordt meestal vergezeld door witte wolken.

ACI marina Trogir bevindt zich aan de Noordelijke kant van Siovo eiland, tussen de brug van Trogir en Kaap Subrijan, met uitzicht op Trogir. Faciliteiten zijn receptie, wisselbureau, restaurant, volledig gerenoveerde toiletten en douches, supermarkt, reparatie winkel en parkeerterrein. Het brandstof station ligt aan de Westelijke kant van de haven.

Kastela

Zeven mooie oude plaatsen, zeven citadellen (Kastela – in het Nederlands citadel) zijn een geïntegreerd deel van het toeristische gebied tussen Split en Trogir. Deze regio trekt mensen aan sinds oudsher, van oude Griekse zeevaarders, Romeinse patriciërs, Kroatische koningen en heersers, industriële groente – en fruittelers tot de hedendaagse toeristen.

Drie pittoreske plaatsen – Kastel Stafilic, Kastel Novi en Kastel Stari, bevinden zich langs de 6 km lange kust van de Kastela Riviera. Ze zijn een van de favoriete bestemmingen van de locale en buitenlandse toerist. Mogelijkheden voor de bezoekers zijn baden, sport en recreatie als ook amusement programma’s.

Kastel Luksic is een toeristen ressort in het centrale deel van de Kastela golf, beroemd om zijn botanische tuinen met mediterrane vegetatie en mooie stranden met kiezelstenen. Het heeft een 70 jaar lange traditie in het toerisme.

De aantrekkingspunten van Kastel Kambelovac zijn mooie stranden, talrijke restaurants, een prachtige zeezicht boulevard en de nabij gelegen heuvel Kozjak.

Kastel Gomilica heeft mooie zand stranden ideaal voor kinderen. Amusement programma’s en dansavonden worden regelmatig georganiseerd.

Het belangrijkste festival van de stad Kastela is het stadsfeest ( 4 maart ).

Sport en recreatie faciliteiten bieden tennisbanen, diversen velden voor basketbal, voetbal en volleybal. Watersport uitrusting en boten worden verhuurd.

Om Kastela te bereiken is altijd eenvoudig. Het ligt dicht bij de luchthaven van Split en al onze leveranciers willen je behulpzaam zijn met de transfer.

Pag

Met zijn 63 km lengte en 3 tot 5 km breedte is Pag het langste en een van de smalste eilanden in de Adriatische Zee, een eiland met een grillige kustlijn onderbroken door vele baaien en stranden. Het witte landschap met rotsen gedurende eeuwen verbleekt door de zon lijkt op een maanlandschap, ruw en ontoegankelijk – maar is toch bewoond sinds paleolithische tijden.

Niet ver van Zadar is de stad Pag het centrum van het Noordelijk Dalmatisch eiland met dezelfde naam. De stad Pag met zijn vestingmuren en torens in gotische stijl dateert van de 15e eeuw. Het is een van de weinig overgebleven steden uit die tijd. Historische kleine straten bevatten vrouwen in traditionele nationale kleding die kant van Pag weven. Pag staat ook bekend om zijn voortreffelijke geiten kaas.

Bewoond sinds prehistorische tijden heeft de stad Pag zich ontwikkeld tot een prachtig centrum van een interessant stads gebied met torens en forten die zijn rijke historie verdedigen.

Dit eiland waar het ruwe rotsachtige landschap gelijkenis vertoond met het oppervlak van de maan en zijn groene olijven en vijgen boomgaarden maakt indruk op al zijn bezoekers met zijn mooie inhammen met helder water.

Stranden: kiezel, zand en drie stranden hebben waterbronnen.

In ongeveer 15 minuten steekt u met de ferry over van het vaste land naar het eiland Pag. 

Dubrovnik

“Degenen die het paradijs op Aarde zoeken moeten naar Dubrovnik komen en het aanschouwen” Bernhard Shaw.

Dubrovnik, een van de mooiste mediterrane steden, ligt in het diepe zuiden van de Kroatische kust. Met zijn hoge vestingmuren en zijn prachtig antieke centrum heeft het sinds tijden velen aangetrokken zoals artiesten, historici, wetenschappers en gelukszoekers.

Al sinds mensenheugenis is Lusa plein het bruisende hart vanwaar de hoofdstraat Stradun richting het Westen loopt. Sponza paleis, Dubrovnik stadsarchief en Orlando’s kolom uit de 15e eeuw zijn vlakbij het plein. Ten zuiden van het plein bevindt zich de St. Blaise kerk, beschermheilige van de stad, en het stadhuis uit de 19e eeuw, het nationale theater uit dezelfde tijd. Rector’s paleis 15e eeuw, de voorzijde van de Barok kathedraal 17e eeuw bevinden zich ten westen van het M. Drzic plein.


Dubrovnik heeft 2554 zonnen uren per jaar en buiten zijn rijke subtropische vegetatie, olijven, amandelen, citrus vruchten, rozemarijn, laurier, steeneiken, pijnbomen, cipressen, eeuwenoude historisch erfgoed en interessante omgeving biedt het ook heel veel toeristen faciliteiten. Naast een groot aantal hotels, faciliteiten voor alle denkbare sporten: zwemmen, zeilen, waterski, zwembaden, sauna’s, fitness centra, zonnecentra, tennisbanen enz.

De velen restaurants en taveernes in Dubrovnik bieden een grote keuze aan locale streekgerechten, traditionele keuken en een gevarieerd wijnaanbod.

Hoogst interessant zijn het culturele, amusement programma in de stad dat het traditionele wereld beroemde Dubrovnik zomer festival van 10 Juli – 25 Augustus huisvest en tentoonstellingen door het jaar zoals het bekende Carnival – Dubrovnik karnevo feest van St. Blaise 3 februari en het stadsfeest en vele andere evenementen.

Pula

Gelegen bij de basis van het Istrian schiereiland, met zijn inwoners populatie van 62000, is het de grootste stad in Istrië. Een van de meest beroemde plekken uit heel Kroatië is het Romeinse amfitheater in Pula wat goed geconserveerd is. Maar het is aannemelijk dat Pula zelfs van voor het Romeinse tijdperk dateert met locale opgravingen die de geschiedenis van Pula tonen die meer dan 3000 jaren terug blikt.

Pula is wereldberoemd om zijn Romeins amfitheater daterend uit de 1e – 2e eeuw wat het aanzicht van het havengebied domineert. Het is het op zes na grootste overgebleven amfitheater in de wereld wat 26000 bezoekers onderdak bracht in het Romeinse tijdperk.

De stad barst uit zijn voegen van de klassieke monumenten uit de Romeinse tijd waarvan enkelen zijn tentoongesteld in het park van het Archeologisch museum. Aan de binnenzijde van de stadstoegangspoort bevindt zich het gewelf van Sergii, terwijl buiten de poort het grote Romeinse necropolis ligt wat zelfs genoemd is in Dante’s Inferno. Op de heuvel boven het oude gedeelte van de stad ligt het kasteel uit 1631 wat nu het historische museum van Istrië huisvest.

Toeristen faciliteiten bevinden zich buiten de stad in de bossen nabij de zee. Stranden strekken zich uit, 100 km prachtige golvende kustlijn.

ACI marina Pula bevindt zich in het Zuidoostelijke gedeelte van de stadshaven. Geopend gedurende het gehele jaar biedt de haven 200 ligplaatsen en 80 landplaatsen. Iedere ligplaats heeft water en elektriciteit. Faciliteiten: receptie, wisselkantoor, restaurant, sanitair, reparatie winkel, 10 ton kraan en parkeerterrein. Het brandstof station ligt aan de smalle pier bij de haven. Boodschappen kunt u doen in de stad.

Evenementen: filmfestival Kroatië Juli, muziekfestival “Arena” Juli, kunst en muziekfestival Augustus.

Rovinj

Sinds eeuwen is Rovinj gericht op de zee. Hier heeft het zijn rijkdom, levensstijl, mentaliteit, ontwikkeling en toekomst aan te danken. Maar deze stad heeft geleerd hoe om te gaan met het natuurlijke schoon en tegelijkertijd de uitdagingen van het moderne toerisme. De gehele Rovinj kust en omgeving, 22 eilanden en inhammen zijn beschermd nationaal erfgoed. Hier bevindt zich het eiland Katarina voor degenen die op zoek zijn naar zon, zee, schone lucht, rust en een schaduwrijk plekje. Het eiland Crveni Red eiland staat ook bekend als bloemeneiland door zijn uitbundige vegetatie. Naast de schoonheid van zijn verborgen plekken biedt dit groene paradijs alles wat de moderne toerist zich maar wenst.

Rustig Rovinj is een pittoreske stad met straatkeien aan de kust van Istrië het hartvormige schiereiland in het Noordwesten van Kroatië wat grenst aan Slovenië. Heuvels met bossen begroeit waaruit laagbouw hotels omhoog prikken omringen de stad terwijl de 13 groene eilanden van de Rovinj archipel prachtige zeezichten bieden. Rovinj is een attractieve vissershaven en ligt op een gemakkelijk te bezeilen afstand van de historische Italiaanse havenplaats Triest dat de grote Italiaanse leefgemeenschap verklaart.

Het grootste gebouw uit de barok tijd in Istrië, de 57 meter hoge kathedraal van St.Euphemia domineert de stad. Het is gebouwd toen Rovinj het bolwerk was van de Venetiaanse vloot. St.Euphemia’s overblijfselen zijn hierheen gebracht van Konstantinopel in 800 AD, 500 jaren nadat zij een martelaar was geworden en ieder jaar op 16 September verzamelen toegewijde zich rond haar graf. Avonden met muziek op de terrassen en een nachtleven wat uitnodigt tot nieuwe avonturen. Concerten met klassieke muziek in het Franciskus klooster. Een spetterend vuurwerk tijdens het Rovinjska festival, een muziekfestival vlakbij de zee. Een fantastische manier om een avond in Rovinj door te brengen.

ACI marina ligt Zuidoostelijk van Rovinj haven in de nabijheid van een kleine scheepswerf. Het is omgeven met pijnboom bossen en ligt slechts 1 km van het stadscentrum. St. Katarina eiland en zijn kust biedt bescherming voor alle winden.

 

Sukosan

Sukosan, een stad en kleine haven in een uitgestrekte baai (Luka Sukosan), 11 km Zuidoostelijk van Zadar; met 2275 inwoners. Belangrijke ambachten zijn landbouw, wijnbouw, olijven teelt, fruit teelt en toerisme.

Sukosan is de grootste haven in Dalmatië met capaciteit voor 1500 jachten waarvan de meesten charter jachten zijn. Vlakbij ligt een kleine stad waar je boodschappen kunt doen en talrijke restaurants rondom de jachthaven bieden catering aan degenen die werken en vakantie vieren.

Gesitueerd in de baai genoemd Zlatna Luka (Gouden Baai) ligt Dalmacija marina op slechts 3,8 mijl afstand van de belangrijkste haven en historische stad in de regio Zadar en is hiermee het grootste nautische centrum in Noord Dalmatië. Het is beschermd voor alle winden.

Crez 

Crez is een eiland aan het Noordelijke eind van de lange kustlijn van Kroatië. Verbonden met het vasteland door twee indrukwekkende moderne bruggen, de afstand tot vele belangrijke Europese steden zoals Wenen en München bedraagt slechts 500 km. Reizigers kunnen naar Venetië of Triest vliegen om vervolgens een bus of taxi naar hun bestemming te kiezen. 

De haven is gelegen aan een absoluut rustig gebied aan het einde van de goed beschermde baai, slechts 15 minuten te voet naar het centrum. Met een groot aantal in Venetiaans-gotisch en vroeg renaissance stijl gebouwde huizen heeft de stad zijn Italiaanse ambiance behouden en met zijn mediterrane uitstraling en gastronomie is het een ideaal beginpunt van een relaxte zeilvakantie.

Het gebied zelf heeft de zeiler veel te bieden; prachtige baaien die diep in de kustlijn indringen, talrijke eilanden, beschermde ankerplaatsen en velen natuurlijke havens die eenvoudig toegang bieden aan een groot aantal historische en culturele plekken.
Constante winden zorgen voor een aangename zeiltocht.

Portoroz

De Sloveense kust en Karst Portoroz door velen niet onwaar genoemd “de haven van de rozen” ligt in de hoek waar de golf van Triest het meest dichtbij gelegen centrum van Europa bereikt.

De Sloveense kust (de Portoro riviera) is 46 kilometer groot en strekt zich uit van de nationale grens met Italië tot de grens met Kroatië voor enige tijd naast de Dragonja rivier.

De bewoners van de “Portoroz Riviera” bestaan uit Slovenen, voor het grootste gedeelte, en oorspronkelijke Italianen. Twee talen, Sloveens en Italiaans delen gelijkwaardige rechten in deze tweetalige regio.

Piran aan de kaap van het Piran schiereiland ligt dicht bij Portoroz. De stad is bijna een groot museum met middeleeuwse architectuur en een rijk cultureel erfgoed. De smalle straten met oude huizen maken Piran tot een charmante plaats. Neem de tijd om het museum en de galerieën, de stadswal en kerken te bezoeken.

Het is tevens de moeite om naar de top van Piran te gaan van waar je van een prachtig uitzocht kunt genieten over de gehele Sloveense kust, Italië en Kroatië.

Primosten

Zeilers noemen dit ‘droge plek’ door de lange droge perioden maar zijn inwoners en bezoekers kennen het als Primosten. Het is gelegen op een klein eiland dat vijf eeuwen geleden is verbonden met het vaste land door een dam zodat ze de landbouwvelden gemakkelijker konden bereiken. Omringd door zeven kleine eilanden is Primosten een speciale gift van de natuur die niemand onberoerd laat. Wat de karige natuur niet heeft gegeven hebben de mensen zelf gemaakt, en hiermee is Primosten ontwikkeld tot één van de meest aantrekkelijke plaatsen van de Adratische Zee om te bezoeken. De stenen huizen, kerken en smalle lanen zijn een perfecte harmonie van het verleden en het heden.

Van een vissershaven heeft Primosten zich ontwikkeld tot dit Adriatisch paradijs voor vakantiegangers. De charme van deze stad is moeilijk te weerstaan. De kleine straten die zo mediterraan aanvoelen nodigen u uit om de warmte van de bewoners van dit land te ervaren, in ieder geval voor een moment. Ongeveer tien kilometer van het centrum van Primosten bevinden zich de dorpen Burnji en Zuid Primosten die omgeven zijn door velden die eens de monden voedden van de gehele regio.

De eerste stad die gesticht is bevindt zich slechts 4 km van Primosten, deze stad huisvest St George’s kerk, gebouwd in 1298. Hier bevinden zich overblijfselen van steden die 2000 jaar oud zijn.

De Kremik marina is gesitueerd in een pittoreske baai omgeven door honderden jaren oude wijngaarden die de beroemde ‘Babic’ druif produceren. Ten zuiden van Sibenik en knus gelegen in het land is deze jachthaven de meest beschermde van de gehele Adriatische Zee. Alle watersport liefhebbers zullen dit zeker één van hun favorieten havens vinden.

Het nationale park Kornati ligt op 30 zeemijlen afstand, en de luchthaven van Split op slechts 30 km.

Punat

Punat bezit een voortreffelijk juweel, de Kosljun inham met zijn Franciscus klooster, die in het centrum van de Punat baai ligt. Het is alsof cultureel en historisch erfgoed, als ook de natuur op zijn best, zich hebben verzameld op dit smalle stuk bebost land in het midden van de zee.

De nederige en hardwerkende franciscus monniken hebben gedurende eeuwen kunstschatten van onschatbare waarde verzameld en geconserveerd. Bezoekers kunnen hun archieven en bibliotheken bewonderen met meer dan 20000 items, waarvan enkelen niet te vervangen uitgaven. Er is ook een erg indrukwekkend etnografisch museum met een natuurlijke historische collectie en een permanente tentoonstelling met heilige kunst.

Punat ligt in het Zuidelijke deel van het eiland Krk, in een van de prachtigste en goed beschermde baaien van de Adriatische Zee. De gastvrije locale mensen hebben hun aardige karakter geërfd van het milde mediterrane klimaat en hun toewijding en volharding van de continue strijd met de zee.

Deze parel van de Adriatische eilanden wordt gedurende het gehele jaar door toeristen bezocht. Kosljun is een centrum van vele culturele evenementen, concerten en schilderij tentoonstellingen.

Split

Split is het onbetwiste beginpunt voor een ontdekking van de kust en eilanden van de prachtige Kroatische Adriatische Zee. De stad is het paleis van de Romeinse keizer Diocletian ontgroeid en gebouwd rond AD 300 is nu een plek waar vroeger tijden herleven naast het ritme van de twintigste eeuw. Zijn 1700 jaren rijke historie is beschermd door UNESCO en zal altijd de interesse van de vele bezoekers en reizigers hebben.

Met een gemiddelde van 7 uren zon per dag gedurende het gehele jaar, 12 uren in Juli, is Split een van de zonnigste steden in Europa. Met zijn rijke subtropische vegetatie – palmbomen, agave’s en cactussen – heeft het sinds mensenheugenis mensen van over de hele wereld aangetrokken.

Het zomer theater festival in Split is begonnen in 1954 en sindsdien verder ontwikkeld speciaal door zijn openlucht extravaganza en uitgegroeid tot een handelsmerk van Split en de omringende toeristische regio’s. In Juli en Augustus is Split het podium waar wereld beroemde opera’s, ballet – en dramavoorstellingen enz. worden vertoond. De atmosfeer gecreëerd door het natuurlijke podium, promenades en middeleeuwse plekken maken het tot een enorme beleving.

Kroatië is ideaal om te zeilen; zijn inspringende kustlijn, vele eilanden, goede klimaat en 40 havens met uitstekende faciliteiten en service. Ongeveer de helft van de havens behoren tot de ACI Adriatische Kroatische Internationale club en de anderen zijn zelfstandig. Van de 21 ACI havens zijn er 17 gedurende het gehele jaar geopend en 4 alleen gedurende het zomerseizoen.

ACI marina Split bevindt zich in het Zuidwestelijke deel van de stadshaven ten Noorden van het Sustipan Schiereiland. De lange golfbreker beschermt de haven tegen Zuidenwinden. In 1999 is ACI marina Split samen met 5 andere ACI havens onderscheiden met de “Europese Blauwe vlag”, een onderscheiding die alleen uitgereikt wordt aan hen die in het bijzonder hun stranden en havens beschermen, schoon houden en managen op milieuvriendelijke basis. De haven is in 2000 opnieuw genomineerd voor dezelfde onderscheiding.

Opatija

Gesitueerd aan de kop van de voornaamste golf aan de kust van Istrian is Opatija ontstaan in de laat 19e eeuw als een kust ressort. Het werd bezocht door koningen en prinsen uit de hele regio.

Beschermd tegen koude winden, begroeid met de rijke overvloedige groene vegetatie geniet Opatija van al de voordelen van een mild mediterraan klimaat.

Geconstrueerd rond een Benedictijnen abdij, voor het eerst genoemd in de 12e eeuw vangt de toeristische geschiedenis aan in 1844 met de bouw van het eerste zomerhuis - villa Angiolina, omringd door een exotisch park. De ingebruikname van openbaar vervoer transport, trein verbinding met Wenen, Zagreb en Budapest in 1873 hebben zijn snelle ontwikkeling mogelijk gemaakt.

Heden ten dage heeft het enkele van zijn verbindingen verloren maar is helemaal niet minder charmant.

Zadar

Zadar is een Ilyrian nederzetting en dateert uit de 9e eeuw BC. Verscheidene lagen stadsmuren, monumenten uit gotisch, renaissance en barok tijdperk en een geconserveerde collectie kerk zilver en goud getuigen van het tumultueuze verleden van de stad.

Heden ten dage is Zadar het administratieve, toeristische en culturele centrum van de regio wat bekent staat als de “Nationale parken en eilanden”. Het omvat 4 nationale parken en 1200 km pittoreske kustlijn met 300 kleine en grote eilanden, rustige en onaangetaste baaien en ongeveer vijftig aantrekkelijke toeristische bestemmingen.

Zadar, de vroeger Dalmatische hoofdstad bevindt zich in het mooie Noord Dalmatië. Het is omringd door de Dinaric alpen in het Oosten en de azuurblauwe Adriatische Zee in het Westen. De historie van de stad dateert van duizenden jaren en momenteel tref je oude ruines aan verspreid in het prachtige landschap. Zadar heeft een uniek eiland landschap. Enkelen van de eilanden zijn rijk begroeid terwijl anderen ruig en kaal zijn. Het water rond Zadar is het schoonst van heel Europa – vergeet niet om uw masker en snorkel mee te nemen.

Als u in stedelijke kunst en cultuur geïnteresseerd bent zal Zadar u zeker niet teleurstellen! Breng een bezoek aan de permanente tentoonstelling met Heilige kunst, St.Donat kerk uit de 9e eeuw, de kerk van St.Simeon enz. Zadar heeft een aantal bijzondere nachtclubs, disco’s en restaurants die u aan het dansen houden tot in de kleine uurtjes. Zwemmers, bootjes liefhebbers en duikers worden zeker niet teleurgesteld, onze met Blauwe vlag onderscheiden stranden worden gerekend tot de beste van Europa!

Biograd 

Terwijl De Schepper zijn laatste hand legde aan de vorming van de Aarde bemerkte hij dat hij aan de wieg stond van wat de mensheid mooi vond. 

Verwonderd door de ongeëvenaarde blauwe kleur van de zee die hij een moment eerder diep onder de rokken van Europa had geplaatst gaf hij al deze schoonheid aan het midden van de Adriatische Zee. Zo verteld de legende, is het landschap ontstaan dat de stad Biograd domineert. 

Welkom in het centrum van de Adriatische Zee, in de stad van Kroatië die je hartelijk verwelkomt en prettige momenten van rust geeft in een bewonderenswaardige natuur met een ideaal klimaat…’ verteld de officiële pagina met toeristische informatie van de stad, en waarom zouden we daarover redetwisten? We kunnen met zekerheid bevestigen dat dit een ideaal startpunt is voor je cruise naar de nabij gelegen eilanden. 

Bereikbaarheid van Zadar is goed; van Split is redelijk.     

Sibenek

Sibenek blinkt uit ten opzichte van de andere steden aan de Adratische kust van Kroatië door zijn unieke locatie in een pittoreske grote baai aan de mond van de Krka rivier. De stad is omgeven door de forten van St.Michael, St. John en Subicevac die samen met het fort van St Nicholas gedurende eeuwen het symbool zijn van de lange zelfstandigheid van Sbenik. St Jacob, Aos kathedraal van Sibenik is een eeuw geleden gebouwd. Het is geheel gebouwd van steen zonder bindmateriaal, geen ander materiaal is gebruikt. De harmonie van zijn architectuur is uniek en tevens de rij van 71 realistische sculpturen rond de apsissen. De kathedraal en het nabij gelegen stadhuis (beiden UNESCO beschermd) kerken en paleizen en het Prince,Aos paleis, wat het streekmuseum herbergt, zorgen voor het mooiste stadsplein van het stedelijke erfgoed van Kroatië. De omgeving van Sibenik is beroemd om zijn pittoreske plekken en natuurlijke parken van Krka en Kornatië. Het nationale park van de Kornati eilanden, de parels van de Adriatische Zee, bestaat uit 141 eilanden en rotsen. Alleen verscheidene weids verspreide huizen diep in de baaien gelegen onderscheiden zich van de omgeving van de honderden eilanden van de Kornati archipel.

Nationaal park Krka rivier, stroomt tijdens zijn 72 km lengte naar de zee door diepe canyons, cascades en meren, ontelbare watervallen veroorzakend. Skradinski buk, de hoogste linde barricade in Europa (46 m), is een buitengewoon en magnifiek natuurlijk fenomeen. Dicht bij de beroemde watervallen ligt de oude pittoreske Dalmatische stad Skradin met een lang en groot historisch erfgoed wat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Kroatië. Men zou ook het Visovac meer moeten bezoeken met zijn oude Fransiscus klooster wat tijdens de 15e eeuw was bewoond door priesters. 

 

© 2024 ZonnigeZeilVakanties - Algemene voorwaarden - Privacy voorwaarden - Sitemap - Website door PingOnline